Katte bliver generelt omkring 13 til 14 år gamle. Men dette tal er kun vejledende, da det også kommer an på kattens race, livsstil og sygdomsforløb. Så hvor gammel bliver en kat ? Man siger at indendørs katte normalt kan leve i op til 16 år, dog har udekatte i gennemsnit en lavere livstid. Katte, som har adgang til at komme udenfor, lever i gennemsnit i 10 år. Denne forskel kommer af, at der sker flere ulykker for udekatte. For eksempel kan de komme i nærheden af rottegift, blive jaget eller komme ud for en trafikulykke. Derfor er gennemsnittet lavere end hos indekatte, som ikke bliver udsat for samme risiko. Betyder dette så at du ikke bør give din kat adgang til udearealer? Nej. Hvis det er en mulighed for din kat at komme udendørs, bør du bestemt overveje det. Din kat får mere motion, bliver gladere og bliver stimuleret både mentalt og fysisk ved at komme udenfor.
Hvor gammel er din kat i menneskeår?
Det kan være svært at sammenligne et katteliv med et menneskeliv, dog forsøger mange at gøre det alligevel. Katte ældes tydeligvis meget hurtigere end mennesker gør, og deres ungdom varer kun kort – cirka de første 3 år af deres liv. Herefter er de fuldtudviklet både mentalt og fysisk, og deres udseende ændres meget lidt resten af deres liv. I en stor del af deres liv er det svært at fortælle, hvor gammel en kat er, da de opfører sig meget ungdommeligt og energisk.
Det er nemmere at forstå deres opførsel, helbred og liv, hvis vi kan sammenligne deres alder med vores. Du kender måske selv til tommelfingerreglen, som siger man blot kan gange kattens alder med 7 for at få dens alder i menneskeår. Dette er dog en yderst forenklet og ukorrekt måde at sammenligne din kats alder med menneskeår. Det er en anelse mere komplekst at sammenligne de to.
Det kan antages at slutningen af en kats første år, ville dens udvikling svare til en person på 15 år – altså teenager. De vil derfor også være meget energiske, grænsesøgende og ude på balladestreger. Slutningen af kattens andet år forventes da at kunne sammenlignes med en 24-årig person. Her begynder katten at finde mere ro i sig selv og sin ejer. Dog har de stadig masser af energi. Herfra er der ikke de store forandringer, og det er populært blot at tillægge 4 år for hvert år katten ældes.
Husk dog at alle katte er forskellige, og udviklingen kommer meget an på racen også, samt livsstilen. Hvis din kats adfærd bekymrer dig, bør du altid henvende dig til en dyrlæge.
Killing - 0 til 1 år
Kattens allerførste år er yderst vigtigt. Det er i dette år, katten udvikler sig allermest og skal vænnes til alle de ting, som voksenlivet byder på. Det er blandt andet i denne tid, at katten skal introduceres til mennesker i alle aldre og andre kæledyr, så den vænner sig til dem. Ellers kan du ende op med en meget sky kat. Det er også vigtigt at introducere katten til negleklip og at få redt sin pels. Eventuelt også introducere den til tandbørstning. Det kan også blive aktuelt i kattens senere liv at skulle transporteres i en transport kasse, for eksempel til og fra dyrlægen. Det er derfor en god ide at øve dett,e imens katten stadig er en killing.
Derudover er killingen yderst legesyg i denne tid og ekstrem energisk. Den vil kræve meget at din opmærksomhed for ikke at lave narrestreger derhjemme. Både fysisk og mentalt skal den udfordres meget, så det er bestemt ikke nemt at have en killing derhjemme. Heldigvis findes der masser af legetøj på markedet, som sikrer at din kat bliver udfordret. Se for eksempel her, denne type legetøj stimulerer kattens naturlige jagtinstinkt. Den holder både katten fysisk aktiv og samtidig tvinger den katten til at udforske, og dermed udfordrer den også mentalt.
Det er også her i starten af kattens liv, at du bør overveje hvilken livsstil katten skal have. Skal den have adgang til at komme udenfor? Hvilken diæt og foder skal den have? Skal katten steriliseres eller kastreres – måske den skal på p-piller? Det er vigtigt at tage stilling til disse ting allerede nu.
Ungkat - 1 til 6 år
Ungkatte har samme personlighedstræk, som vi mennesker kender fra teenagere. De er energiske og nysgerrige på alt. Har de mulighed for at komme udenfor, vil de udforske nabolaget. Det er også i denne alder, at du kan opleve, at de kommer hjem med mindre skader. Dette sker fordi ungkatte kan komme op at slås med andre ungkatte i nabolaget. De er grænsesøgende, og det er i denne periode, at de lærer hvordan de agerer rundt om andre væsner.
Det er vigtigt i denne periode at overvåge kattens vægt, da deres aktivitetsniveau er højt. Samtidig er det vigtigt, at katten ikke får for meget mad, og derved tager på. Der kan gemme sig mange kilo bag en tyk pels, så det er bedst at måle på en vægt. For nemt at veje katten kan du prøve at måle dig selv på en badevægt først, og derefter veje dig igen, imens du bær katten. Fratrækker du da din målte vægt, fra jeres samlede vægt, har du vægten på din kat. Dette er ofte nemmere end at få katten til at stå stille på køkkenvægten.
Når katten er lidt over 1 år gammel, anbefales det, at den får et booster vaccinestik for at vedligeholde vaccinerne, den fik som killing. Men derudover er de fleste ungkatte sunde og raske, og kræver ikke mange dyrlægebesøg.
Kan din hunkat komme udenfor, eller har du haft aftalt besøg af en hankat, så er det også i denne alder, at du skal kunne kende tegnene på graviditet. I denne artikel kan du læse om alle tegnene på en gravid kat. Katte er nemlig kun gravide i omtrent 63 dage, så al planlægning skal gå stærkt, især når man også først skal opdage, at katten er gravid.
Voksenkat - 7 til 10 år
Når din kat nærmer sig sit syvende år, begynder aktivitetsniveauet at falde. Din kat vil ikke længere kræve lige så meget opmærksomhed, som den har gjort tidligere. Det er også meget normalt, at katte i denne alder tager på i vægt, på grund af det faldende aktivitetsniveau. Du bør være opmærksom på din kats adfærd i denne tid, da der begynder at opstå alders relaterede sygdomme efter de første 7 år. Selvom vægten på katten formentlig øges, skal du stadig holde øje med vægten. Forekommer der et ualmindeligt vægttab, er det nemlig et tegn på sygdom, og dette kræver en tur til dyrlægen. Andre symptomer på sygdom kan du finde i kattebakken. Hold øje med din kats afføring, den må ikke ændre sig drastisk. Hvis den gør det, skal du holde øje med, at den hurtigt kommer tilbage til normalen igen. Får katten længerevarende tynd eller hård afføring, er det også et tegn på sygdom. Generelle ændringer i adfærdsmønsteret, opkast og/eller drastisk reduceret aktivitetsniveau er også tegn på sygdom.
Det er især i denne alder, at der bruges penge på dyrlægen. Så husk på, at selvom dyrlægeforsikringen kan virke overflødig, når katten kun er en killing, så kommer den som regel til gode i takt med at katten ældes.
Seniorkat - ældre end 10 år
Katte på over 10 år har en anderledes adfærd end yngre katte. De benytter måske ikke trapper lige så godt, som de før har gjort. Måske benyttes kattebakken mere og de sover flere timer i døgnet end du er vant til. Alt dette hænger sammen med at blive ældre. Du skal holde øje med din kats drikke og spisevaner. Ældre katte bliver nemmere dehydreret og de spiser muligvis mindre på grund af problemer med tænderne. Det kan være en god ide at bløde maden op eller supplere med vådfoder, hvis du mistænker din seniorkat ikke spiser nok. Grundet det nedsatte aktivitetsniveau skal kattens negle også klippes oftere, da de ikke slider så meget på dem selv. Ligeledes kræver de mere pelspleje, da de selv bruger mindre tid på at rense pelsen. For at undgå hud og pelsproblemer bør de derfor redes regelmæssigt.
Seniorkatte lider også ofte af en alders relateret sygdom, dette kan være forhøjet blodtryk, sygdom i nyrerne eller kræft. Det kan kræve mange besøg til dyrlægen og penge brugt på medicin. Katte kan også få tegn på demens og andre hukommelsessygdomme, disse tegn kan være at din kat vil gå rastløst rundt, virke forvirret eller miave ekstremt. Det kan dog også være tegn på andre sygdomme, så det er altid vigtigt at tage til dyrlægen og få katten undersøgt grundigt. Som tommelfingerregel skal en seniorkat tjekkes hos dyrlægen hver sjette måned, da meget kan ske i et katteliv på 6 måneder. Opdages sygdomme tidligt, er der ofte mange penge at spare, da det kan behandles hurtigere og mere effektivt.
Husk dog at det til enhver tid
gælder om at bruge sin sunde fornuft, mistænker du noget, så reager! Den person,
som kender din kat allerbedst, er dig, så lyt til din mavefornemmelse og vær
opmærksom på din kat – uanset alder.